Podstawy reakcji enzymatycznych dla szkół z przewodnikiem i kartami pracy

  • Kod: M0324
  • szt.
  • Cena netto: 560,00 zł 688,80 zł

Zestaw umożliwia prowadzenie trzech niezależnych doświadczeń dotyczących metabolizmu cukrów. Pozwala na badanie reakcji enzymatycznej hydrolizy: skrobi przez amylazę, laktozy z mleka przez laktazę oraz sacharozy przez inwertazę.

Dołączony alginian sodu pozwala przeprowadzić wykorzystywany w przemyśle proces immobilizacji enzymów.

Każde z trzech doświadczeń może przeprowadzić 2x pięć zespołów uczniów.
Sugerowana liczba uczniów w jednym zespole to 4-6 osób.

 

Skład zestawu:

  • ilustrowany przewodnik dla nauczyciela
  • karty pracy dla uczniów
  • płytę CD
  • 120 μl enzymu amylaza Termamyl
  • 24 ml enzymu laktaza
  • 20 ml enzymu inwertaza
  • 20 g skrobi
  • 2 x 1 g glukozy
  • 10 g laktozy
  • 2 x 2,5 g sacharozy w probówce 50 ml
  • 1 butelka jodyny
  • 2 butelki z 1 g alginianu sodu
  • 15 g chlorku wapnia
  • 100 pasków diagnostycznych do wykrywania glukozy
  • 10 płytek plastikowych z 25 dołkami
  • 10 pipet pasterowskich o pojemności 1 ml
  • 5 strzykawek o pojemności 10 ml
  • 1 probówka o poj. 50 ml z podziałką
  • 1 butelka o poj. 125 ml na roztwór jodyny
  • 1 łyżeczka
  • 5 plastikowych kubeczków
  • 5 plastikowych kieliszków
  • 5 sitek
  • 5 mieszadełek
  • wata bawełniana

 

CO NALEŻY DODATKOWO PRZYGOTOWAĆ?

  • wodę destylowaną
  • mleko
  • drożdże

Enzymy można przechowywać do 12 miesięcy w temp. +4oC.

 

Producent: BioCentrum Edukacji Naukowej

Zdjęcia: BioCentrum Edukacji Naukowej