Doświadczenia z zakresu chemii spożywczej (chromatografia) - pełna instrukcja do doświadczeń

  • Kod: 01035
  • szt.
  • Cena netto: 1 600,81 zł 1 969,00 zł
Co przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz o chemii? Prawdopodobnie wyobrażasz sobie naukowców w białych fartuchach i okularach ochronnych, którzy stoją w laboratorium przed probówkami i kolbami z pieniącymi się cieczami, mieszając ze sobą kolorowe płyny. Za nimi znajdują się dziwaczne przyrządy ze szkła, połączone ze sobą za pomocą węży, a wszędzie wokół ustawione są ziejące ogniem palniki. W pewnym stopniu takie wyobrażenie jest zgodne z rzeczywistością. Jednak chemia to jeszcze coś o wiele więcej! Jest wszędzie wokół nas i w niezauważony sposób stała się częścią naszego życia.
 
Wyobraź sobie, że chcesz stworzyć nową recepturę. W tym celu mieszasz w kuchni różne składniki spożywcze i przyprawy tak długo, aż otrzymany produkt będzie ci smakować. W zasadzie praktycznie nie różnisz się przy tym od chemika. Twoje produkty wyjściowe to na przykład sól kuchenna lub ocet, a chemik mówi o nich chlorek sodu i kwas octowy. Mimo różnych nazw stosujecie te same składniki.

 

Zestaw zawiera:

Na 15 doświadczeń w grupach dwu-/trzyosobowych.

Zawartość:

* 1 x 0,5 ml barwników spożywczych: czerwony, niebieski, zielony i żółty
* 1 x 25 g proszku do pieczenia
* 1 x 25 g sody
* 1 x 25 g skrobi
* 1 x 25 g „nieznanej próbki“
* 1 x 30 ml kwasu octowego 30%
* 1 x 30 ml roztworu jodu
* 1 x 5 g papainy
* 1 x 15 g żelatyny
* 1 kapsułka kwasu acetylosalicylowego
* 3 x 30 ml płynu Lugola
* 1 x 30 ml wskaźnika skrobiowego
* 1 x 100 ml środka do mycia rąk 5%
* 1 x 100 ml środka do prania
* 1 x 100 ml mydła w płynie 5%
* 1 x 30 ml roztworu chlorku wapnia 5%
* 50 uniwersalnych pasków wskaźnikowych
* 15 zakraplaczy
* 90 papierowych kubków
* 75 testowych probówek (PS)
* 15 płytek z dołeczkami
* 4 kapilary
* 15 płytek do chromatografii
* 1 opakowanie wykałaczek

 

Doświadczenia:

  • Wykonanie chromatografii z użyciem barwników spożywczych
  • Oznaczenie nieznanej substancji poprzez przeprowadzenie określonej liczby testów porównawczych
  • Jak działa chemiczny środek zmiękczający mięso?
  • Techniki miareczkowania (stwierdzenie obecności witaminy C)
  • Opracowanie standardowych krzywych do oznaczania zawartości witaminy C
  • Oznaczanie właściwości różnych detergentów
  • Porównanie właściwości mydła i proszku do prania